Țara din Europa care introduce, pentru prima oară în istorie, salariul minim la nivel național

de: Cătălina Burghelea
31 08. 2022

O țară din Uniunea Europeană a decis introducerea, pentru prima dată în istoria sa, a unui salariu minim naţional, stabilit la 940 euro pe lună, a anunțat guvernul. Ministrul Muncii din acest stat a explicat că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023, pe care a catalogat-o „istorică”.

Țara care a luat o decizie istorică

Salariul minim lunar în Cipru a fost stabilit la 940 de euro și va fi implementat la începutul noului an, a spus ministrul Muncii, Kyriacos Kousios. Mișcarea „istorică” a venit după ședința cabinetului de miercuri, în timp ce Koushos a explicat că, pentru primele șase luni de angajare, salariul va fi de cel puțin 885 de euro, ulterior urcând la pragul minim de 940 de euro. Acesta a precizat că decizia va fi valabilă abia din 1 ianuarie 2023, pentru a oferi timp economiei să se pregătească și să se ajusteze.

Cipru introduce salariul minim la nivel național. 940 de euro după șase luni de angajare

Potrivit oficialului cipriot, circa 45.000 de persoane vor beneficia direct de impunerea salariului minim. Ministrul Muncii a prezentat propunerea sa finală partenerilor sociali ca o ultimă încercare de a găsi un teren comun între cele două părţi, explicând că acest efort se face pentru a împăca cele două puncte de vedere, dar că decizia finală aparţine Guvernului.

Care sunt excepțiile

De asemenea, Kousios a menționat că decretul exclude anumite categorii de lucrători, cum ar fi muncitorii în agricultură, cei casnici sau ăia care lucrează în navigaţie.

„Când angajatorul asigură cazare şi masă, printr-un acord între părţi, se pot face deduceri din bani de 15% pentru mâncare şi 10% pentru cazare. Asta va fi posibil doar printr-un acord şi angajatorul poate, cu un preaviz de 45 de zile, să rezilieze acordul”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Măsura nu este văzută cu ochi buni de toată lumea

Cu toate acestea, rămâne o problemă cheie nesoluționată, deoarece Kyriacos Kousios a recunoscut că situația orelor săptămânale maxime care vor fi legate de salariul minim, precum și de concedii, nu a fost încă finalizată. Această chestiune va fi discutată de consiliul consultativ în septembrie, a adăugat el.

Sindicatul Sek s-a grăbit să-și exprime îngrijorarea cu privire la lipsa de claritate și că abuzul orelor de lucru ar putea duce la exploatarea angajaților. Ei au sperat la un salariu minim mai mare, indicând presiunile tot mai mari cu care se confruntă populația din cauza inflației și a costului vieții.